Christus Rex

Dojmovi o posjetu Bogoslovije Zagrebu


Prenosimo izvještaj jednog od bogoslova koji su posjetili Zagreb 1. svibnja kada je Bratstvo služilo svečanu Misu. Tekst će biti objavljen i u službenom glasilu Austijskog distrikta.

Već je duga tradicija da svake godine cijela Bogoslovija Presvetog Srca Isusova na drugu nedjelju nakon Uskrsa – Nedjelju Dobrog Pastira, posjećuje priorate i kapele u njemačkom govornom području sa svrhom da vjernike bolje upoznamo s Bogoslovijom i povežemo se s njima, kao i u nadi da bi se probudila zvanja. U jednom manjem aranžmanu je jedna skupina bogoslova u listopadu prošle godine po prvi puta bili u posjetu našoj zajednici u Budimpešti. Na isti način je ove godine trebala jedna skupina posjetiti i Zagrebu.

Na to nas je potakla zamisao p. Marka Tilošanca, svećenika koji obavlja svoju formaciju u Zaitzkofenu. P. Tilošanec je teološki studij završio u Zagrebu te je bio zaređen za svećenika. Prije tri godine došao je u Zaitzkofen da bi nastavio svoj studij i pripremio se za pristupanje Svećeničkom bratstvu sv. Pija X. U tom razdoblju počeo je u Hrvatskoj izgrađivati apostolat te je češće u Zagrebu i Splitu organizirao Mise i predavanja. Za jednu 'malu nedjelju Dobrog pastira' u Zagrebu nije mogao odabrati bolji datum od nedjelje 1. svibnja – blagdan sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske.

U subotu ujutro, 30. travnja, zaputili smo se – p. Tilošanec, sedam bogoslova te jedan časni brat prema glavnom gradu Hrvatske. Kada smo poslijepodne stigli, obišli smo muzej blaženog Alojzija Stepinca, neumornog branitelja Crkve i katoličke vjere. Godine 1946. Stepinca su uhitili komunisti, a poslije insceniranog sudskog procesa bio je osuđen na 16 godina zatvora. Od posljedica toga je 10. veljače 1960. preminuo. Postupak za proglašenje blaženog Alojzija Stepinca svetim već je u tijeku. Nakon toga smo razgledali prelijepu novogotičku katedralu u kojoj smo kod groba bl. Stepinca molili za njegovu ljubljenu domovinu i apostolat našeg Bratstva. Nakon kratkog obilaska starog grada bili smo kod gospođe koja nam je velikodušno stavila na raspolaganje svoj dom te nas poslužila večerom.



Za nedjeljnu Misu iznajmili smo veliku dvoranu koju smo uz pomoć vrijednih vjernika pripremili za bogoslužje. Prostor se, na našu radost, potpuno popunio vjernicima tako da smo došli do brojke od otprilike 130 ljudi, od kojih su neki prevalili dugi put kako bi sudjelovali u svečanosti! Trojnu svetu Misu slavio je pater Stefan Frey. U propovijedi, koju je na hrvatski prevodio p. Tilošanec, govorio je poglavar Austrijskog distrikta o važnosti bogoslovija i svećeničkih zvanja kao i o potrebnim uvjetima: molitvi i katoličkim obiteljima. Samo tako se može ponovno uspjeti izgraditi kršćansko društvo. Nakon svete Mise slijedilo je predavanje p. Freya u kojem je iznio kritičku analizu o posinodskom dokumentu «Amoris laetitia» te trenutnom stanju odnosa između Svećeničkog bratstva sv. Pija X. i Rima. Naposljetku je navjestio, na radost sviju, da možemo očekivati da će se uspostaviti stalno djelovanje u Hrvatskoj budući da p. Tilošanec na ljeto zaključuje svoj studij u Zaitzkofenu pa će tako napokon biti u stanju potpuno se posvetiti zajednicama u Zagrebu i Splitu.

Nakon ručka koji smo proveli s dijelom vjernika uputili smo se, obogaćeni divnim uspomenama, prema kući. Nema sumnje da je ovaj posjet pridonio obostranoj izgradnji. S pravom se smijemo nadati, da će se sve više Hrvata oduševiti tradicijom te da će ubrzo plod toga biti i svećenička zvanja jer: «Žetva je velika, ali je radnika malo». Molimo dakle Gospodara žetve da nam pošalje revne svećenike! Molimo i sv. Josipa za pomoć kako bi ovo započeto djelo i dalje cvalo!

a
bbé Bartosz Tokarski


Arhiva bloga

Glasnik: